SORTIDES CULTURALS AMB EL MUSEU MEMORIAL DE L’EXILI

Des de CERHISEC volem fer-ne difusió d’aquestes activitats i per això us passem aquesta informació:

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera organitza diverses sortides culturals per a donar a conèixer LES RUTES DE L’EXILI

 

Els participants coneixeran de primera mà, acompanyats d’un guia, el Museu Memorial de l’Exili, situat a la Jonquera, i diversos indrets vinculats a l’episodi històric de l’exili republicà originat pel desenllaç de la Guerra Civil de 1936-1939.  

 18 d‘agost  “L’exili dels intel·lectuals”

MUME, Cotlliure i Portbou

 

Després de la visita a l’exposició permanent del Museu Memorial de l’Exili, que proporciona una visió acurada de la significació de l’exili republicà, es proposa el desplaçament a dues poblacions de la costa que són indissociables de la fi de la Guerra Civil espanyola i dels anys de la Segona Guerra Mundial. Portbou, amb la seva estació internacional i la carretera de la costa, fou un dels principals passos de refugiats en direcció a França el febrer de 1939. Cotlliure, per la seva banda, va ser un lloc de recepció de multitud de persones que fugien de la victòria franquista. Entre aquesta multitud sobresortia la figura del gran poeta Antonio Machado que va morir en aquesta vila el 22 de febrer de 1939. La visita a la seva tomba és un acte cívic de pelegrinatge. A l’altre costat de la ratlla en els mesos posteriors, un cop iniciada la Segona Guerra Mundial, Portbou esdevé un  lloc de pas obligat per qui volia fugir d’una Europa esclafada pel nazisme. Walter Benjamin, filòsof judeo-alemany, va ser un d’aquests fugitius del nazisme que va anar a raure a Portbou el setembre de 1940. Tement de ser retornat a la França de Vichy i lliurat a la Gestapo, Walter Benjamin es va suïcidar a Portbou. La memòria del gran intel·lectual berlinès és present en tota la vila de Portbou. La visita al municipi acosta el visitant als darrers dies de vida de Walter Benjamin i al Portbou dels anys de plom del primer franquisme i la Segona Guerra Mundial. Senyalitzacions explicatives, l’estació internacional de ferrocarril, el cementiri de Portbou i el gran “Memorial Passatges” de l’artista Dani Karavan evoquen la figura de Walter Benjamin.

 

INFORMACIONS PRÀCTIQUES

·         HORARI: de 10 a 19h

  • INSCRIPCIÓ: fins a 3 dies abans de la data de la sortida, per correu electrònic a info@museuexili.cat o bé al telèfon 972 55 65 33.  Cal enviar per correu electrònic o fax (972 55 65 34) el justificant de pagament, indicant nom i cognoms dels assistents, un telèfon de contacte i la data de la sortida.
  • PREU: 25 €. Fins a 16 anys: 15 €.

Inclou la visita als diferents espais de memòria i trasllats en autocar; dinar de pícnic no inclòs.

  • PAGAMENT: transferència al número de compte de La Caixa 2100-8277-00-2200026915
  • RECORREGUT

10:00-11:30 Museu Memorial de l’Exili

12:00-13:00 Autocar a Cotlliure

13:00-14:00 Recorregut Cotlliure (Antonio Machado)

14:00-15:00 Dinar de pícnic a Cotlliure

15:00-16:00 Autocar a Portbou

16:00-16:30 Aturada a la frontera (Espai de  memòria)

17:00-18:00 Recorregut a Portbou (Walter Benjamin)

19:00 Arribada a La Jonquera

Per a més informació podeu consultar el seu web: http://www.museuexili.cat/

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en MUSEUS I EXPOS, RECOMANACIONS, VISITES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s